Moniuszko w kuchni - premiera książki kucharskiej

24 października w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej odbyła się premiera pierwszej w Polsce operowej książki kucharskiej autorstwa niebywałego duetu: Agnieszki Kręglickiej, restauratorki i felietonistki kulinarnej, orędowniczki zrównoważonego rolnictwa oraz Marcina Gmysa, muzykologa i publicysty muzycznego, doktora habilitowanego, profesora w Instytucie Muzykologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Kulinarne upodobania Stanisława Moniuszki nie zostały zapisane na kartach historii. Wzmianki o wielu filiżankach herbaty wypijanych duszkiem, to zdecydowanie za mało. Autorzy naszej książki poruszyli struny wyobraźni i podążając tropem miejsc, które odwiedzał, ludzi, których poznawał, a przede wszystkim utworów, które skomponował, ułożyli historię kulinarną przeplecioną muzyką kompozytora. Agnieszka Kręglicka stworzyła przepisy „à la Moniuszko” i „na Moniuszkę̨”, a muzyczny sommelier Marcin Gmys dobrał do nich jego utwory. Barbara Dereń-Marzec wykreowała obraz kuchni Moniuszki, a Kuba Pajewski go sfotografował.

Podczas spotkania goście gotowali według oryginalnego XIX-wiecznego przepisu. Wydarzeniu towarzyszyły występy dwóch chórów dziecięcych TW-ON. Chór Artos zaśpiewał i zaprezentował premierę swojego teledysku Prząśniczki, a Chór Alla Polacca wykona pieśni Stanisława Moniuszki w aranżacjach Andrzeja Żylisa.

Spotkanie z autorami książki poprowadził Marcin Fedisz – Kierownik Działu Literackiego i Marketingu Teatru Wielkiego - Opery Narodowej.